The 4 steps

The Steps to Accountability

O linie subtire desparte succesul de esec si cele mai bune companii de cele mediocre. Sub aceasta linie se regasesc persoanele ce se simt neajutorate, confuze, aflate mereu in cautare de scuze si aruncand vina asupra altora; in timp ce persoanele ce se situeaza desupra acestui prag prezinta un simt dezvoltat al realitatii, al initiativei, al angajamentului si al solutionarii problemelor, determinati fiind sa actioneze oricand este nevoie. Doar prin pozitionarea deaspura acestui prag si parcurgerea celor patru etape: See It, Own It, Solve It, Do It, organizatiile si persoanele pot ajunge la adevaratul lor potential.

 See It 

Prin constientizarea realitatii si problemelor existente in organizatie, veti putea lua initiativa indiferent de circumstante pentru a gasi solutii si a reactiona la provocarile si obstacolele intampinate. Pentru acest lucru este foarte important feedbackul primit din partea celorlalti si perspectiva reala pe care o veti avea.

Parerile sincere pe care le veti primi va vor ajuta la crearea unei imagini exacte a realitatii. Cei cu adevarat accountable vor cauta in mod constant feedback de la diferite persoane, fie ca este vorba de membrii echipei, parteneri, sau furnizori. Tineti cont mereu de perceptiile altor persoane despre realitatea existenta in organizatie chiar daca sunteti sau nu de acord cu ele si adaugati nuante in functie de acestea la propria perceptie. Cu cat veti avea mai multe perceptii, cu atat va fi mai usor sa recunoasteti cand va aflati "Above The Line", si sa luati atitudine pentru a va repozitiona "Above The Line", incurajand totodata si pe ceilalti sa faca acelasi lucru.

Own It

Atunci cand parcurgem aceasta etapa, stabilim o legatura intre locul unde suntem in ceea ce priveste rezultatele, ceea ce am realizat, unde am dori sa fim si ce avem de gand sa facem pentru asta. Doar asumandu-va responsabilitatea pentru propriile probleme veti putea implementa un model de Accountability ce le va solutiona.

Persoanele care isi asuma circumstantele in care se afla, nu vor permite niciodata ca actiunile altor factori sa ii mentina blocati "Below The Line" si in mod automat vor avea puterea de a depasi si a schimba aceste circumstante in unele favorabile.

Solve It

A treia dimensiune de Accountability o reprezinta abilitatea de a rezolva problemele. Nu este suficient doar sa recunoasteti realitatea si sa acceptati rolul vostru in crearea propriilor circumstante pentru a reusi, este necesar sa abordati problemele reale si sa inlaturati adevaratele obstacole din drumul vostru spre succes.

Pentru realizarea acestui pas este necesar un grad mare de intelepciune, de anticipare a ceea ce ar putea avea loc si de a va pregati mereu pentru ce este mai rau. 

Aceasta abordare va genera intrebarea: "Ce altceva pot sa fac?" Prin a va interoga in mod constant si riguros acest lucru, veti evita regresul si blocarea drumului catre reusita organizatiei.

Do It

In cele din urma, Accountability inseamna acceptarea deplina a responsabilitatii pentru obtinerea rezultatelor si punerea in practica a instrumentelor de implementare a acesteia. Daca nu preluati initiativa, nu veti beneficia niciodata in totala masura de Accountability: depasirea obstacolelor si atingerea rezultatelor dorite. In ciuda beneficiilor primite in urma aplicarii primilor trei pasi, rezultatele vor veni doar atunci cand vor fi reunite toate cele patru etape in mod proactiv.

Etapa "Do It" ofera putere deplina de Accountability ce va va ajuta sa obtineti rezultatele individuale si organizationale dorite. Aceasta forma de Accountability apare ulterior parcurgerii tuturor celor patru etape pozitionate: "Above The Line". Conceptul "Do It" se refera la urmarirea planului, implementarea strategiilor si punerea in practica a ideilor.